donderdag 22 april 2010

"Hey! Hier rechts van je!"

TILBURG – Teleurgesteld staan supporters van het Nederlandse ijshockeyteam buiten na te praten over de wedstrijd. Er is kansloos verloren: 9-2 voor Oekraïne. “Ik had het ook niet echt verwacht hoor, Oekraïne is wel heel goed, maar toch is het jammer. Al denk ik wel dat we de volgende wedstrijden een grotere kans hebben om te winnen, vooral tegen Servië en Litouwen”, zegt een fan.



Tijdens de wedstrijd moedigen de fans het team enthousiast aan. Een van de supporters vertelt over wat er zo geweldig is aan de sport. “Tot mijn tiende was ik een echte voetbalfan, maar na mijn eerste ijshockeywedstrijd was ik verkocht.” De lachrimpels rond de ogen van de man fonkelen terwijl hij praat. “Het is gewoon de sfeer, in tegenstelling tot voetbal is het bijvoorbeeld mogelijk om…” hij maakt zijn zin niet af. Een harde beuk van een Nederlander leidt hem af. “Ai, dat doet pijn. Sorry, ik wilde zeggen dat je hier makkelijker een praatje kan maken met de spelers dan bij voetbal. En ja, natuurlijk het ijs hè? Dat blijft me fascineren.” Nederland scoort. Ondanks dat het de 2-8 is, gaat het publiek los. De puck wordt na een eerste mislukte poging in de rebound erin getikt. “Dit is toch prachtig?” roept de man. Al kunnen de fans hier niet te lang van genieten, Oekraïne is te sterk en Nederland staat dan ook al vanaf het begin achter. Het is pijnlijk en een klein beetje vernederend om te zien hoe relaxed de Oekraïners elkaar subtiele schouderklopjes geven bij elk gescoorde punt.

De Oranjespelers zijn beschermd met een enorm groot en dik pak in de kleuren wit, blauw en oranje. Aan de overkant staan de Oekraïners in de schreeuwende kleuren van hun vlag: blauw en geel. De Oekraïners zijn van begin af aan fel, ze kiezen direct voor de aanval. Het publiek is af en toe opvallend stil als de Oekraïners in actie zijn. De Nederlandse strijders reageren fel door de puck af te pakken en een aanvalspoging te doen. Het opgezweepte publiek roept enthousiast in koor ‘Aaaaah!’ als Oranje het doel net mist.

Ondanks het verlies was de sfeer niet slecht, ook volgens Mike Dalhuisen speler van de Nederlandse ploeg. Hij vertelt na de wedstrijd: “Het publiek was redelijk rustig, maar dat komt waarschijnlijk omdat we zoveel verliezen. Toch bleef het publiek ons aanmoedigen, leuk is dat hè? Dat het uitverkocht was maakt het natuurlijk wel wat spannender.” De Nederlandse beste speler van de wedstrijd, Nick de Jong, is trots op zijn team. “Ik vind dat we vrij sterk hebben gespeeld. We werken hard en ik zie alles eigenlijk wel positief tegemoet.”

De Nederlandse supporters worden tijdens de wedstrijd opgejut door de heftige reacties van team Nederland. ‘Hey! Hier, rechts van je!’ is regelmatig te horen. Het ijs onder de schaatsen spat omhoog van de scherpe bewegingen. Een echte fan inclusief Nederlands ijshockeyshirt, oranje sjaal en idem dito pet vertelt: “Ik vind het eigenlijk heel rustig vandaag. Het is in ieder geval wel al beter dan gisteren, toen was het al helemaal dood. Ik hoop dat de tribune straks nog wat meer loskomt.” Alsof zijn gebeden worden verhoord, komen er steeds meer kreten vanuit het publiek zoals ‘Jaaaa, mooi!’ wanneer een Oekraïner wordt gevloerd. Dat wil alleen niet echt helpen, er worden veel slordige fouten gemaakt. Het vurige temperament van de Nederlanders komt terug nadat een punt van Oekraïne is afgekeurd. En niet zonder resultaat: er wordt gescoord. De spelers omhelzen elkaar, de Oranje fans springen massaal op en juichen. “Ja, zie je, ze kunnen het heus wel!” zegt een man in pak. Aan de overkant staan vier meisjes gekleed in oranje met diezelfde kleur pompons enthousiast te juichen.

De laatste vijf minuten gaan er hard aan toe. De wanden bewegen heftig heen en weer van het gebeuk en het ijs schiet weer omhoog. De mensen op de tribune zijn gefocust op de wedstrijd, alsof ze hun adem inhouden. Dan is het afgelopen, Oekraïne heeft gewonnen. Nadat de beste spelers van de wedstrijd bekend zijn gemaakt, Nick de Jong en Kostyantyn Kasianchuk, wordt het volkslied van Oekraïne afgespeeld. De mannen kijken plechtig naar de vlag van Oekraïne die omhoog wordt gehesen. Hopelijk zal daar donderdag de Nederlandse vlag hangen.

(21-04-2010)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten